کاتالیزورهای تغییر
کاتالیزورهای تغییر
کرونا، پایداری و فناوریهای دیجیتال سه عامل اساسی در جهت تحول دیجیتال در طول ۵ سال آینده هستند. با ترکیب این سه عامل، فرصتهای نوآورانه و تحولآفرینی ایجاد میشود. اینترنت اشیا یکی از ارکان تحول دیجیتال محسوب میشود به همین دلیل این فناوری و زیرساختهای آن به شدت در حال کسترش است. بطوریکه با گسترش شبکه ۵G، بسیاری از راهحلهای اینترنت اشیا از مرحله «نظارت و اندازهگیری» به مرحله «کنترل و خودکارسازی» ارتقا پیدا میکند. این تغییرات، فرصتهای تجاری زیادی را برای اصلاح مدلهای کسبوکار موجود و شناسایی مدلهای جدید فراهم میکند.
در ادامه با جزئیات بیشتری در مورد این سه کاتالیزور و اینکه چرا آنها باعث تغییر در آینده می شوند پرداخته میشود.
همه گیری به عنوان یک شتاب دهنده
کرونا در زمان بسیار کوتاه، تمام ابعاد زندگی انسانها را تحت تاثیر قرار داد. این وضعیت، باعث تسریع پذیرش راهحلهای اینترنت اشیا، هوش مصنوعی و بسیاری از فناوریهای جدید شد بطوریکه همه صنایع و کسبوکارها در جهت نوآوری، تعامل با مشتریان، ایجاد خدمات جدید و… از فناوریهای جدید بهره بردند. یکی از حوزههایی که دستخوش تحولات بزرگی شده است بخش مراقبتهای بهداشتی است. جایی که به دلیل کمبود کادر پزشکی، پذیرش راهحلهای اینترنت اشیا را ضروری کرده است. در این بخش، از رباتهای متصل برای رساندن غذا و دارو به بیماران، ضدعفونی مناطق آلوده، جمعآوری علائم حیاتی بیماران استفاده میشود. بهکارگیری این فناوریها، باعث نگهداری بیماران در خانه و آزادسازی فضای بیمارستان و کادر درمان برای بیماران با وضعیت بحرانی خواهد شد. پیشبینی میشود تاثیر همهگیری کرونا طولانی مدت خواهد بود. شرکتها برای تحول و نوسازی ساختار و افزایش سرعت و کارایی خود به افزایش بودجه برای سرمایهگذاری دیجیتال خود ادامه میدهند و از پروژههای آزمایشی به طرحهای در مقیاس بزرگ حرکت میکنند.
پایداری
پایداری نیروی محرکه نوآوری است. این نیروی محرکه مورد توجه بخشهای مختلف جامعه مانند مصرفکنندگان و مشاغل قرار گرفته است. مشتریان خواستار شفافیت در مورد نحوه تولید محصولات و تاثیرات زیست محیطی آن هستند و از این طریق تقاضا و تمایل به پرداخت برای محصولات پایدارتر و استانداردتر افزایش یافته است. دولتها نیز قوانین سختگیرانهای را در سراسر صنعت مربوط به انتشار گازهای گلخانهای و استفاده از منابع طبیعی وضع کردهاند.
برای پاسخ به نیازها و تحولاتی که در حال رخ دادن است، شرکتها اهداف بزرگی را برای کاهش تولید کربن خود تعیین کردهاند. فرصتهای افزایش بهرهوری انرژی و ایجاد محصولات و خدمات پایدارتر، جریانهای درآمدی جدیدی به وجود آورده است. شرکتها اکنون درک میکنند آنچه برای محیط زیست خوب است میتواند برای کسبوکار نیز مفید باشد. به عنوان مثال، بهرهوری انرژی هم عامل کلیدی کاهش کربن است و هم به دلیل قیمت انرژی در آسیا و اروپا باعث کاهش هزینه انرژی میشود و این ترکیبی از عوامل اقتصادی و محیطی را شامل میشود. استفاده از فناوریهایی مانند هوش مصنوعی در ترکیب با راهحلهای اینترنت اشیا برای پیشبینی بهتر میزان عرضه و تقاضا نه تنها باعث کاهش مصرف انرژی بلکه کاهش میزان ضایعات در کارخانه خواهد شد. به گفته شرکت اریکسون، پیادهسازی فناوری ۵G در بخشهای پرانتشار کربن مانند انرژی، حملونقل، تولید و … میتواند منجربه کاهش شدید انتشار گازهای گلخانهای خواهد شد.
میتوان انتظار داشت در سالهای آتی شرکتها به شکل فزایندهای به دنبال منابع جدید ارزش در تقاطع فناوریهای دیجیتال و پایداری خواهند بود.
فناوری های دیجیتال پیشرفته
اتخاذ راهحلهای اینترنت اشیا بخشی از تحول دیجیتال است. این فناوری به لطف سرمایهگذاریهای بزرگی که در آن انجام شده است پیشرفت قابل توجهی داشته بطوریکه میتوان گفت اتصال در همهجا در دسترس است. در سال های اخیر دو فناوری شبکه NB IoT و LTE-M معرفی شده است. این دو فناوری برای پشتیبانی از نیازهای برنامههای IoT مقرون به صرفه است و از دادهی کمتری استفاده میکنند و عمر باتری طولانی دارند. این فناوریها برای پشتیبانی در مکانهایی مانند مناطق دورافتاده و زیر زمین که دسترسی به آنها سخت است ایجاد شده است. با توجه به این که شبکههای ۲G و۳G در حال حذف شدن هستند از این شبکهها میتوان در کاربردهایی مانند کشاورزی، آب و برق، لجستیک و… استفاده کرد.
توسعه شبکه ۵G به صورت تجاری نیز موجب تحولات زیادی خواهد شد. با شبکههای ۵G میتوان برای سناریوهای مختلف مانند خودروهای متصل تا جراحی از راه دور برنامهریزی کرد. به طور کلی پذیرش و گسترش این فناوری، چیزی بیشتر از یک تغییر فنی است و به عنوان یک کاتالیزور تحول خواهد بود.
برای شرکت هایی که قصد دارند محصولات متصل خود را در سطح جهانی عرضه کنند، اطمینان از اتصال در هر کشور میتواند یک چالش باشد. در این حالت رومینگ گزینه اصلی است اما رگولاتورهای برخی کشورها مجوز رومینگ دائمی را به محصولات خارجی نخواهند داد. با معرفی و گسترش راهحلهای eSIM امکان اتصال، توسط یک ارائه دهنده محلی فراهم میشود.
فنآوریهای جدید این امکان را برای شرکتها فراهم میکند که بیشتر تمرکز خود را بر روی جنبههای تجاری خود مانند مدل کسبوکار، استراتژیهای ورود به بازار و… بگذارند.
منایع:
- Telenor Connexion (2021). IoT will make supply chains more cost-efficient, flexible and resilient. Retrieved from https://www.telenorconnexion.com/iot insights/iot-predictions-2021/
- Wall Street Journal (2022). U.S. Companies Are Thriving Despite the Pandemic or Because of It. Retrieved from https://www.wsj.com/articles/u-s-companies are-thriving-despite-the-pandemicor-because-of-it-11641033005
- The Economist (2020). The pandemic could give way to an era of rapid productivity growth. Retrieved from https://www.economist.com/finance-and economics/2020/12/08/the-pandemic-could-give-way-to-an-era-of-rapid-productivity-growth
- Accenture (2021). The European double up: A twin strategy that will strengthen competitiveness. Retrieved from https://www.accenture.com/_acnmedia/PDF 144/Accenture-The European-Double-Up.pdf#zoom=50
- Ericsson (2021). 5G connectivity is fundamental to Europe achieving climate targets, new analysis reveals. Retrieved from https://www.ericsson.com/en/press-releases/2021/10/5g-connectivity-is fundamental-to-europe-achieving-climate-targets-new-analysis-reveals
- Telenor Connexion (2022), 5G and IoT: What can 5G do for IoT Business? Retrieved from https://www.telenorconnexion.com/iot-insights/5g-and-iot/
- Latency is the time it takes for data to be transferred from its original source to its destination