اینترنت اشیا در خدمت سالمندان و افراد ناتوان-قسمت اول
اینترنت اشیا در خدمت سالمندان و افراد ناتوان-قسمت اول
در دنیای امروزی، با توجه به تحولات اجتماعی و اقتصادی و پیشرفتهای تکنولوژیکی، افزایش چشمگیری نیز در رشد سالمندی دیده میشود و از سوی دیگر، دگرگونیهایی نیز در روش زندگی خانوادگی و مراقبت از سالمندان ایجاد شده است. در نوع زندگیهای امروزی، زمان ارتباط افراد خانواده با سالمندان به دلیل مشغلههای کاری و غیره کاهش یافته است و غالبا، تمایل بر زندگی مستقلتر افراد سالمند وجود دارد.
از سوی دیگر، افراد سالمند همیشه به مراقبت و نظارت نیازمند هستند. در این میان، استفاده از فناوریهای جدید از جمله نرمافزارها و تجهیزات متصل میتواند به نظارت بهتر بر آنها کمک کند. البته اینترنت اشیاء (IoT) میتواند مزایای متعددی برای برطرف کردن مشکلات فردی سالمندان برای ارتقاء سطح زندگی آنها و کمک به نظارت بهتر آنها توسط اقوامشان داشته باشد همانند سرویسهای ردیابی مکان، ابزار یادآوری ساعت مصرف داروها یا تجهیزات پورتابل تشخیص شرایط فیزیکی که علائم حیاتی همچون فشار خون را اندازهگیری میکنند. البته سرویسهای جامعتری نیز وجود دارد که علاوه بر تشخیص و نظارت بر شرایط فرد سالمند همزمان امکان برقراری ارتباط با مراکز اورژانسی را نیز دارند که امکان ارایه سریعتر و بهینهتر خدمات اورژانسی را برای سالمندان فراهم میکند.
در ادامه برخی کابردهای کلیدی IoT برای مراقبتهای پزشکی سالمندان و افراد ناتوان توضیح داده شده است.
کاهش سقوط و زمین خوردن سالمندان
به اعلام مرکز پیشگیری و کنترل بیماریهای آمریکا، سالانه حدود ۳۰۰هزار نفر سالمند به دلیل شکستگی لگن در بیمارستان بستری میشوند که دلیل حدود ۹۵% از این آسیبها به دلیل زمین خوردن سالمندان گزارش شده است.
برخی محققان ایالت ایلینویز یک دستگاه پوشیدنی توسعه دادهاند که مجهز به یک شتابسنج است که الگویهای راه رفتن یا ناپایداری در راه رفتن فرد را در هنگام ایستادن یا قدم زدن، اندازهگیری میکند. این دانشمندان، از طریق تجزیه و تحلیل دادههای حاصل از این شتابسنج متصل و اطلاعات مربوط به پیشینه زمینخوردن فرد میتوانند احتمال سقوطهای فرد را پیشبینی کنند.
ضعف عضلانی و کاهش قدرت دید افراد سالمند، دو دلیل اصلی در سقوط سالمندان محسوب میشود. توسعهدهندگان این تجهیزات IoT اعلام کردهاند که در آیندهای نزدیک، سالمندان به اپلیکیشنهای گوشی هوشمند مجهز خواهند شد که ریسک زمین خوردن سالمند را به دقت پیشبینی میکند و دادههای جمعآوری شده را به پزشکان ارسال میکنند که بتوانند بهموقع، اقدامات پیشگیرانه را اجرا کنند.
کمک به مصرف بهموقع و دقیق داروها
در دورانی که مشکلات اقتصادی افزایش یافته است، افزایش هزینههای خدمات درمانی سالمندان نیز به یک نگرانی اصلی خانوادهها تبدیل شده است. با بالاتر رفتن سن، علاوه بر افزایش تعداد مراجعات به مراکز درمانی، نیاز به مراقبتهای خانگی برای مثال، مصرف بهموقع و دقیق داروها نیز بیشتر از گذشته میشود.
برای برطرف کردن چنین مشکلاتی در حوزه خدمات پزشکی سالمندان میتوان از IoT کمک گرفت. به گزارش Berg Insight که استفاده از تجهیزات IoT برای درمان دارویی در اروپا را بررسی کرده است، پیشبینی میشود که تا سال ۲۰۲۲، حدود ۲٫۲ دستگاه IoT در این حوزه در اروپا استفاده خواهد شد. این رقم نشاندهنده یک افزایش چشمگیر خواهد بود چراکه تعداد این تجهیزات در سال ۲۰۱۶ در اروپا فقط ۱۳۸ هزار بوده است.
چنین راهکارهای مبتنی بر IoT برای ارایه خدمات پزشکی و مراقبتی به سالمندان، به پزشکان کمک میکند تا از زمان مصرف دارو توسط بیماران و اینکه آیا مطابق با دستورالعمل تجویز شده عمل میکنند یا نه، مطلع شوند. بدین ترتیب، این فناوریها به کاهش تعداد مراجعه به مراکز درمانی و همچنین، کاهش هزینهها منجر میشود. متعاقبا، کیفیت زندگی افراد سالمند نیز افزایش مییابد.